Digitale Dromen weblog

Radboud

De R van Radboud. Het dichtsbijzijnde kasteel van waar ik woon. Vroeger als kind gingen we wel eens naar kasteel Radboud en ook met mijn kinderen ben ik er diverse keren geweest. Een echt kasteel, dat spreekt tot de verbeelding. Mijn zoon vond het maar raar dat er in die ananas (harnas) geen echte ridder zat.

 

Korte geschiedenis

Volgens een legende uit 1517 stond er in de zevende eeuw op de plek aan de Zuiderzee het kasteel van Radboud, koning der Friezen. Resten van dit kasteel zijn nooit teruggevonden, maar aan het eind van de 13e eeuw verrees wel degelijk een sterke burcht in Medemblik aan de Zuiderzee. Graaf Floris V van Holland liet deze burcht bouwen op een goed verdedigbare plek, die aan drie kanten was omringd door de Zuiderzee. Floris bouwde de burcht als onderdeel van een reeks burchten om de Westfriezen in bedwang te houden. Het enige kasteel uit deze reeks dat nog bewaard is gebleven, is het kasteel Radboud. Van deze dwangburcht zijn twee woonvleugels en een vierkante en een ronde toren intact gebleven. De omvang van de oude burcht is nog te zien op het terrein van het kasteel. Het grondplan komt in grote lijnen overeen met dat van het Muiderslot. Kasteel Radboud moet een sterke burcht geweest zijn. Het kasteel is altijd gebruikt als verdedigingswerk of als toevluchtsoord. Er heeft nooit een adellijk geslacht in gewoond. Toen aan het eind van de 16de eeuw in Medemblik stadswallen werden aangelegd, verloor kasteel Radboud zijn functie als verdedigingswerk en raakte geleidelijk aan in verval.

Het kasteel werd vervolgens gebruikt als kerk en als onderkomen van de schutterij en raakte nog meer in verval. In 1889 werd het kasteel gerestaureerd.

(bron: www.kasteelradboud.nl)

 

Radboud

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

 • Avatar

  Bart

  |

  Avatar van Bart
  Het ziet er prachtig uit, mooi gerestaureerd!
  Een echt kasteel, ja… 🙂
  Groetjes, Bart

  Reply

 • Avatar

  Smokey

  |

  Avatar van Smokey
  Mooi kasteel met die trapgevels. Helemaal in oude luister hersteld.
  Die huizen op de rechterachtergrond passen er ook goed bij.

  Reply

Laat een reactie achter