Digitale Dromen weblog

Open monumentendag 2010 – 2

Zoals beloofd, deel 2 van de openmonumentendag in Enkhuizen.

De chirurgijnskamer in de waag, had ik al heel lang niet meer gezien, en omdat die vandaag ook open was, sloot ik daar mijn wandeling af. Even wat informatie (van internet geleend)

De chirurgijnskamer
De bovenverdieping van het waaggebouw werd in 1636 door het stadsbestuur als vergader- en collegezaal ter beschikking gesteld aan het chirurgijnsgilde en kreeg toen de naam chirurgijnskamer. Hier werd door de doctores medicinae les gegeven aan de chirurgijns. De doctores hadden vaak gestudeerd aan de universiteit en probeerden op deze manier het peil van de chirurgijns op een hoger niveau te brengen. In de loop van de zeventiende eeuw liet men ten behoeve van de lessen een fraaie eikenhouten katheder aanbrengen in deze ruimte. Boven die katheder staat de volgende tekst: Honora medicinum propter necessitatem.
(Eert de geneeskunde wegens haar noodzakelijkheid)

Van de bibliotheek van het chirurgijnsgilde zijn niet veel boeken bewaard gebleven. Deze boeken werden bewaard in een kast waarop door een onbekende kunstenaar Hippocrates en Galenus zijn afgebeeld.

Enkhuizen heeft veel stadsdokters en chirurgijns gehad. Zij lieten de vensters voorzien van een gebrandschilderd raam. Daarin vinden we behalve hun namen en jaartallen ook vaak de familiewapens terug.

‘Bernardus Paludanus, geleerde en stadsdokter in 1586 werd hij dat in Enkhuizen.
Over zijn kwaliteiten als medicus is niet zoveel bekend, maar wel dat hij een eigen kruidentuin heeft gehad aan de Lange Tuinstraat. Grote bekendheid heeft hij gekregen door zijn rariteitenkabinet, dat bezoekers trok uit alle landen van Europa. Zijn verzameling vreemde zaken bestond onder andere uit edelstenen, schelpen, insecten, een vliegende vis, pinguïns en zelfs een mummie uit Egypte. Van deze verzameling is jammer genoeg weinig meer over.

Het lijkt heel wat, maar het is gewoon een vlakke houten deur, waar de panelen op geschilderd zijn.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (4)

 • Avatar

  smokey

  |

  Avatar van smokey
  Alweer zo`n mooi uitstapje met fotografische bezichtiging van een bijzonder monument. Zelfs de foetus en diverse dieren op sterk water ontbreken niet. Met plezier gelezen. Heel fraai Ineke!

  Reply

 • Avatar

  antoinette duijsters

  |

  Avatar van antoinette duijsters
  Ineke, weer heel mooi.

  Reply

 • Avatar

  De Stripman

  |

  Avatar van De Stripman
  Interessant !

  Reply

 • Avatar

  Bart

  |

  Avatar van Bart
  Leuk om over te lezen, en de beelden te zien!

  Groetjes, Bart

  Reply

Laat een reactie achter